2019. augusztus 17., szombat

Horváth József

Horváth József
(A sportpályák csillaga)
forrás: Topolya és környéke 1972 dec. 12.

Kishegyes született 1915-ben. Nős, egy leánya van. A kishegyesi Boris Kidrić kendergyár főkönyvelőle.
Hosszú éveken keresztül csapatának nélkülözhetetlen cerberusa volt. Rugalmassága, helyezkedése, de főleg kifutásai és hajmeresztő lábra vetődései tették sokoldalú kapussá. A csapat védelme biztosan működött, ha Horváth irányított a kapuból.
Gyermekkorában utcájának csapatában rongylabdával kezdte pályafutását. A család később Szabadkára került, ő pedig gimnáziumba járt. Az iskola válogatottjának védett. 1929-ben lett igazolt játékos az SzMTC-ben (Szabadkai Munkás Torna Club). A csapat nagy népszerűségnek örvendett, a vasmunkások csapata volt. Később kereskedőinas lett, így a labdarúgásra nem jutott idő. 1933. tavaszán az SzMTV intézője ifjusági csapatot alapított Vitéz néven, és tehetséges fiút ebbe a csapatba igazolták. Itt azonban rövid ideig maradt. GÖNCÖL Lajos, az SzMTC hírneves játékosa visszavezeti a fiút anya egyesületébe, és mindössze két edzés után az első csapatban találjuk. Alig érte el a kapufát, de csakhamar a közönség kedvence lett. Az SzMTC ekkor a szabadkai alszövetségben játszott, kitűnő csapat volt, KECSKÉS, GÖNCÖL, BEŠIROVĆ, voltak fő erősségei. 1936-ban átlépett a SAND-ba, és 1940-ig ennek a csapatnak a kapuját védte. Megnyerik a szabadkai alszövetségi bajnokságot, és selejtezőt játszanak a szerb ligába jutásért. (Hazánkban ekkor két liga: a szerb és a horvát liga létezett, mint legmagasabb versenyfokozat).
Bannya Lukán azonban vereséget szenvedett a szabadkai csapat. Ezután Horváth megnősült szülőfalujában. A helyi Bela Zvezda állandó kapusa, edzője lett. Legismertebb játékos társai az ÁCS testvérek, KURIN JÁNOS stb. A csapat az I. osztályú bajnokságban versenyezett, legveszélyesebb ellenfelei Szenttamás, Temerin, B.Petrovac csapatai voltak. A kishegyesi csapat általában középhelyezéssel zárta a bajnokságot. Az elnyomatás alatt a csapat a Bocskai nevet kapta. Selejtezőt játszottak az NB III.-ba való jutásért, -eredménytelenül. Ezután a Bocskai megszűnt létezni, csak leventecsapat maradt a faluban. A felszabadulás után megalakult az Egység, de rövid ideig a topolyai Jedinstvo kapuját védte.
Horváth 40 éves koráig maradt csapatában aktív játékos. Visszavonulása alkalmából ezüst - lakodalmat ünnepelt a labdarúgással. A "mindenes" név találóan ráillik személyére. Mint aktiv játékos, edző, játékvezető tevékenykedett.
Felejthetetlen mérkőzései közül kettőt említ meg. 1933.ban az SzMTC helybeli riválisát, a szabadkai Bácskát 6:3-ra verte a Bácska pályán. A sajtó a mérkőzés után az SzMTC-t "Wundermanschaft"-nak (Csodacsapat) nevezte. 2:1-es SzMTC vezetésénél a Bácsaka csatára, CRNJAKOVIĆ tizenegyest lőtt Horváthnak. Előzőleg HÁDA, a Ferencváros világhírű kapusa kényszerűlt térdre Crnjakovic tizenegyese előtt, - nem így Horváth, aki kivédte a büntetőt. Ezután a SzMTC elsöprő győzelme következett.
Másik felejthetetlen felejthetetlen mérkőzése az Egységhez fűződik, Kishegyesen.
A szabadkai liga bajnokságában az Ada együttesét látták vendégül. A kitűnő vendégcsapat szinte 90 percen keresztül a kapujához szegezte a hazaiakat, de gólt nem tudtak elérni. Horváth mindent védett, az eredmény 0:0 maradt.
Világrangsora: 1. Dr. SAROSI, 2. HIDEGKUTI, 3. B. CHARLTON
Jugoszláv rangsora: 1. MITIC, 2. CAJKOVSKI, 3. SKOBLAR
A hegyesi aranycsapat szerinte a következő:
HORVÁTH, ÁCS F., TÓTH, KECSKÉS, JUHÁSZ, SZÜCS, CSŐKE, KURIN J., BACSA, LUKANINCS, KOMÁROMI.
A jelenlegi jugoszláv és magyar labdarúgásról az a véleménye, hogy hanyatlóba van, erőtlenek,lassúnak minősíti. Ha kijutnak is a világbajnoki döntő küzdelmeire, ilyen játékkal egyik válogatotnak sincs sok keresnivalója. A jugoszláv válogatottban PETKOVIC és STEPANOVIC, a magyaroknál DUNAI III., JUHÁSZ P. és GÉCZI játéka tetszik neki legjobban.
A kishegyesi labdarúgással kapcsolatban megemlíti, hogy az Egység őszi bajnoki szereplését, helyezését a táblázaton reálisnak tartja. A csapat képességei és tudása alapján többre is képes lenne. MÁTÉ, és ORSZÁG szerinte a csapat két legjobb játékosa. Az ifjúságiak közül nagyon fiatal és tehetséges HEGEDŰSTŐL és KRIZSÁNTÓL vár legtöbbet.
Véleménye szerint szűk a játékoskeret, és hazai erőkből jobb csapatot jelenleg nem lehet össze hozni. A közvélemény és a falu sportpolitikája pedig szigorúan és nagyon helyesen kitart a hazai erők mellett. Nem céljuk vidéki játékosokkal esetleg magasabb versenyfokozatban versenyezni.
Horvát napjainkig aktív, az Egység edzője volt. Kissé fájó szívvel közli, hogy e munkának valószínűleg végeszakad. Nincs edzői oklevele - amit a mai szabályok megkövetelnek. Tanulni meg már késő-. mondja.
Gazdag tapasztalata, tanácsai azonban biztosan továbbra is kishegyesi labdarúgás ügyét fogják szolgálni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése